juli 8, 2016 Webmaster

Intervju med Anna Hass, språkkonsult på Expressiva

Anna Hass

Anna Hass, språkkonsult, Expressiva

Vi ställde 4 snabba frågor till Anna Hass språkkonsult på Expressiva som håller i workshopen Skriv rapporter av hög kvalitet, på Utredardagarna 2016:

De mest utmanande frågorna för en utredare 2016 är…

… att slåss mot alla de budskap som kastas emot oss från alla håll, i alla kanaler, alla tider på dygnet. Hur ska just DU nå ut, nå fram, nå in? Det är svårare än någonsin att få människor att bry sig om just det du vill säga.

Ett ämne som jag vill se diskuteras på Utredardagarna är… 

… Hur vi alla kan utvecklas i att vara relevanta, och få människor att förstå HUR vi är relevanta. Hur kan universiteten bättre SAMVERKA med samhället inom tredje uppgiften, till exempel? Och hur kan myndigheters och kommuners kunskaper bättre komma till nytta, hos allmänheten och hos andra myndigheter?

Vad får vi lära oss av din presentation på Utredardagarna?

– Hur du låter bli att diskriminera, genom att skriva så att folk kan begripa – för det har de rätt att göra.
– Hur du använder de gamla grekernas verktyg för att navigera i det moderna kommunikationslandskapet.
– Hur du får människor att bry sig.

De fem bästa tipsen jag kan ge för att bli en vass utredare

  1. Säg inte ja till dåliga förutsättningar. Kräv att få ett bra, vettigt, tydligt uppdrag.
  1. Formulera tydliga utredningsfrågor som det går att svara på. Motivera frågorna, knyt dem till myndighetens uppdrag.  Varför ska jag bry mig om det här? Varför gör ni det här, hur hänger det ihop med de stora perspektiven? Skriv det explicit i rapporten.
  1. Svara tydligt på utredningsfrågorna i rapporten.
  1. Lämna inte viktiga saker i huvudet! Det är mer intressant att läsa din analys, än bara uppradade resultat. Våga skriva en stark tydlig analys och tydliga rekommendationer. Ta med viktiga argument och motargument. Sedan kanske inte alla håller med, men då har vi fått tillgång till din expertis i alla fall. Snåla inte med att bidra med det du kan! Är du inte säker på svaren så ställ i alla fall frågorna! Då kan vi tillsammans diskutera vidare.
  1. För att få fram en text som folk kommer att bry sig om och orka läsa, skriv precis som du skulle berättat resultaten muntligt, för en nyanställd kollega. Ditt professionella muntliga språk är normalt mer lättillgängligt än ditt skriftliga.

Läs mer om konferensen ’Utredardagarna 2016’.