Förmågan att skriva rapporter som väcker och bibehåller läsarens intresse, från första till sista sidan, är något av det viktigaste en utredare kan lära sig. Det är en utmaning att förpacka mängder av tung information i ett koncist och tydligt språkbruk, men med hjälp av verktyg och metoder för klarspråk kan du snabbt och effektivt höja nivån på ditt skrivande. Dina texter blir tydligare, mer intresseväckande och mer lättillgängligt för läsaren – och, viktigast av allt: du lär dig hur du får människor att bry sig.

Klarspråkskonsulten och textexperten Anna Hass från välrenommerade Expressiva medverkar som talare på årets Utredardagarna. Under konferensens andra dag introduceras vi för klarspråkets grunder och hur det kan höja den språkliga kvaliteten i våra texter. Vi passade på att ta en pratstund med Anna inför hennes medverkan.

Du är en av talarna på konferensen i september – berätta lite mer om din bakgrund och om vad som gjorde att du hamnade i rollen som språkkonsult!
”Sedan jag var liten har jag alltid gillat att läsa och att skriva. När det var dags att hitta något i universitetskatalogen lät språkkonsultutbildningen som en perfekt kombination av att arbeta med texter och med samhällsfrågor. Den gav mig verktygen för att bidra i myndigheternas utmanande arbete med att kommunicera lättbegripligt om juridik och sakexpertis. Statsvetenskap och socialpsykologi gav mig ytterligare verktyg. Språkkonsultarbete är att leda förändring av språknormer, så psykologi och pedagogik är en stor del av jobbet. Jag behöver både kunna mottagaranpassa språket och övertyga myndigheten att följa mina rekommendationer.”

Vilket är ditt roligaste och mest givande uppdrag, hittills?
” Åh, att välja något från 20 års uppdrag är svårt. Men … alla uppdrag där vi samarbetar nära med flera viktiga kompetenser – sakexperter, jurister, chefer osv. Bland de senaste årens uppdrag: att klarspråksredigera alla föreskriftsparagrafer hos Arbetsmiljöverket – många timmars grupparbete för att avväga varje fras. Och att förbättra processen för Riksrevisionens rapporter, ta fram mallar och förebildstexter och skrivriktlinjer, i nära samarbete med erfarna utredare.

Hos 1177 har de nu ett fantastiskt arbetssätt med textmöten varje vecka, där alla kompetenser hjälps åt att höja kvaliteten på en text i taget, ur alla viktiga perspektiv. De har också medvetet och samordnat arbete med webbteknik, användaranalyser, normkritik, tillgänlighet osv.

Boverkets webbarbete var givande tack vare dels textmöten, dels tydliga ramar i form av en mall där du överst skriver ner några olika viktiga läsare, deras behov och frågor. Därmed kan du lättare skriva en text som blir användbar för dessa olika läsare, och andra kan granska din text och bedöma om den bättre kan uppfylla sina syften.

Det är också givande när vi får möjlighet att mäta och utvärdera resultaten av våra insatser, som hos Riksdagsförvaltningen. Språkförändringar är inte lätta att uppfatta med blotta ögat, och inte heller de fina följder du får, såsom ökat förtroende från dina läsare, bättre mående hos din personal, högre kvalitet och rättssäkerhet när du skriver tydligare och mer konkret.”

Finns det något som du gärna gör när du inte arbetar?
” Jag bor nära naturreservatet vid Årstaskogen, och njuter mycket av grönskan och vattnet, ofta lyssnande på en podd – just nu roliga och smarta By the book, som kombinerar livsfrågor med textanalys! På somrarna åker jag med dottern på ridläger med gula fjordingar på Gotland.”

Vad får vi lära oss på din presentation på Utredardagarna?
” Jag vill ge dig nya tänkesätt kring språk och texter. Saker är inte som de var för 10 år sedan. Dina läsare är mycket mer otåliga, sedan de har fått smarta telefoner och lärt sig kommunicera på 140 tecken. De förväntar sig att kunna se dina poänger direkt, och att kunna välja väg genom din text, utifrån de behov de själva har. Så du ska få några smarta verktyg som gör att du kan se till att din text är användbar och effektiv för flera sorters läsningar på samma gång.

Du ska också få se exempel på hur vi jobbar hos andra, till exempel med beslutsmallar och terminologi hos Lantmäteriet just nu, för att höja kvaliteten och effektiviteten i både texterna och textarbetet. Jag hoppas att vi ses!”

Missa inte heller chansen att fördjupa dig ytterligare inom klarspråk som deltagare på den separata heldagsworkshopen, den 25 september, som leds av Annas kollega Karolin Olsson.

Boka din plats på konferensens webbsida!