På konferensen SCADA-säkerhet 2021 tar vi ett fast grepp om det växande och alltmer komplexa cyberhotet. Under två dagar gästas vi av en rad framstående experter på området – inte minst IT-säkerhetsexperten och entreprenören Jonas Lejon. Jonas är mycket erfaren inom penetrationstestning och ger oss en inspirerande föreläsning om cybersäkerhet utifrån en angripares perspektiv. Vi passade på att skjuta iväg ett par snabba frågor till Jonas inför konferensen.

Berätta om din bakgrund och hur du fick upp ögonen för arbete med cybersäkerhet
Jag började med IT på 90-talet. Då var cybersäkerhet inget stort område, men runt 2000 så blev det mer och mer aktuellt och populärt.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Jag gillar utmaningar och lära mig nya saker. Så när jag ställs inför nya utmaningar så har jag som roligast. Jag älskar även att utbilda och lära andra genom exempelvis bloggande och att skriva artiklar på området.

Vad gör du gärna när du inte arbetar?
Jag gillar att träna, naturen och att umgås med min familj. Jag älskar berg och försöker spendera så mycket tid som möjligt nära naturen tillsammans med familjen.

Varför ska man lyssna på din presentation ”Hackerperspektivet – erfarenheter från andra sidan” på konferensen i höst?
Det går att ta sig in i alla IT-system och jag tänkte berätta om hur er organisation kan göra för att täppa till så många hål som möjligt och upptäcka intrångsförsöken. Frågan är inte om ni kommer att bli hackade, utan när – och därför är det viktigt att förstå hur ett intrång går till. Attackerna förändras med tiden och motiven bakom attackerna också.