Du som arbetar som utredare har – oavsett var i statsapparaten du befinner dig – ett synnerligen spännande och dynamiskt uppdrag. För att nå framgång kommer du riktigt långt med en nypa nyfikenhet. Jakten på svar och att ständigt ställas inför nya frågetecken som behöver rätas ut är, enligt många, den främsta tjusningen med arbetet. Andra lyfter fram att ingen dag på jobbet är den andra lik. Känner du igen dig? Oavsett var du arbetar finns såklart ett stort värde i att dela med sig av, och att ta del av, erfarenheter och insikter från arbetet. Kanske är det extra viktigt i efterspelet av coronapandemin, som ju har utmanat samhället på alla fronter – men där vård och omsorg har stått mitt i skottgluggen. På konferensen Utredardagarna 2021 gästas vi av Staffan Söderberg som delar med sig av lärdomar och praktiska råd samt ger oss en inblick i utredarrollen på Socialstyrelsen, där han är verksam. Vi passade på att ta en pratstund med Staffan med anledning av hans medverkan på konferensen.

Berätta lite om din bakgrund och hur du kom in på den yrkesmässiga bana du befinner dig på idag?

Jag är samhällsvetare med statsvetenskap och sociologi som huvudämnen. Efter att ha gått ett traineeprogram på Försäkringskassan började jag jobba med utvärdering inom FoU-verksamhet på samma myndighet och sedan dess har jag arbetat med utrednings- och utvärderingsuppdrag i hela mitt yrkesliv. De senaste åren har jag arbetat på Socialstyrelsen, både inom hälso- och sjukvård och inom socialtjänst.

Vad är det bästa med rollen som utredare, tycker du?

Det är tillfredsställande att få gå till botten med en fråga och roligt att sätta sig in i nya områden. Dessutom gillar jag få skriva rapporter, vilket ju är ett slags hantverksyrke när allt kommer omkring. Sedan är ju ofta utredningsarbete ett lagspel där olika kompetenser behovs. Att ha duktiga och drivna kollegor är väldigt stimulerande!

Hur laddar du batterierna – vad gör du gärna när du inte arbetar?

Jag är låtskrivare och bandledare på fritiden. Att skriva låtar påminner faktiskt en hel del om att strukturera en utredningsrapport, som exempelvis att ha en intresseväckande inledning samt att skapa en logisk brygga till refrängen (slutsatserna).

Kan du ge exempel på en viktig erfarenhet/lärdom/insikt från dina utredaruppdrag som du har fått nytta av i din karriär eller dina utredaruppdrag?
Vi pratar ofta om programlogik eller programteori på min arbetsplats. Att, som första steg i en utvärderingsprocess, exempelvis ta reda på hur en reform eller en annan statlig satsning egentligen är tänkt att fungera. Detta gör vi för att försöka syna logiken bakom ett identifierat problem och ett beslutat åtgärdspaket. Det kan kanske låta självklart, men det är faktiskt ett väldigt viktigt steg i utvärderingsprocessen.

Ta del av Staffans föreläsning kl. 13:00 under konferensen första dag!