december 11, 2023 Webmaster

Hur kan du arbeta smidigare i Ladok? – intervju med Klara Nordström och Moa Eriksson

Hur kan du arbeta smidigare i Ladok? På konferensen gästas vi av Klara Nordström som jobbar som studieadministrativ handläggare på Malmö universitet och Moa Eriksson som jobbar som kursadministratör på Uppsala universitet, båda från Ladokkonsortiet och grundare av Ladokpodden. Vi tog en pratstund med dem inför deras medverkan om vad kan vi förvänta oss av deras föreläsning och vilket är deras bästa Ladok-hack?

På konferensen kommer ni att berätta om hur det går att jobba smidigare i Ladok. Kan ni ge en liten hint om vad som kommer att tas upp och vad deltagarna kan förvänta sig av denna spännande punkt?

Under passet kommer vi visa funktioner i Ladok eller i webbläsaren som kan underlätta ens arbete i Ladok. Det är både nya funktioner som man kanske inte fått nys om än och funktioner som funnits länge, men som lätt glöms bort. Vi kommer också öppna upp så att deltagarna på passet får dela med sig av sina bästa tips till varandra. Det är vi väldigt nyfikna på!

Ni arbetar för något som heter Ladokkonsortiet och ni har även hand om Ladokpodden. Kan ni berätta lite kort om vad det är för något och vad ni har för roller i detta?

Ladokkonsortiet är den organisation som äger och utvecklar Ladok. Det är CSN och hela 40 svenska universitet och högskolor som är parter i konsortiet idag, nästan alla svenska lärosäten inom högre utbildning – något som gör både konsortiet och systemet Ladok unika i Europa! Att arbeta för konsortiet är lite speciellt eftersom alla som arbetar för konsortiet egentligen är anställda på ett lärosäte. Klara arbetar för Malmö universitet och Moa på Uppsala universitet, men vi är utlånade till konsortiet i rollen som verksamhetsexperter.

Under förra året startade vi Ladokpodden tillsammans som ett sätt att försöka sprida kunskap om konsortiet och systemet, och under 2023 har vi arbetat vidare med stöd till användare och annan kommunikation.

Hur har Ladokpodden och samarbetet inom Ladokkonsortiet bidragit till er kunskapsutveckling och er förmåga att arbeta smidigare med Ladok?

I podden har vi intervjuat personer som arbetar på olika lärosäten och därigenom har vi lärt oss massor. Man arbetar väldigt olika på lärosätena och ofta även olika på varje institution. Även om man har liknande arbetsuppgifter och verktyg så har man en egen rutin som man arbetar efter. Det är något som vi försöker fånga upp och sprida i podden – inte bara hur funktioner funkar utan hur man kan använda sig av dem i en smidig rutin. Även om man är van vid att arbeta i Ladok så finns det alltid mer att lära.

Hur ser ni på Ladokkonsortiets stöd till användare?

Vi tror och hoppas att de flesta som använder Ladok idag är relativt nöjda, men vi hoppas att systemet framöver ska bli ännu lättare att använda! Vi arbetar för att informationen om Ladokkonsortiet och systemet Ladok ska vara så lätt att förstå som möjligt. Ett exempel är att vi i december släpper en ny hemsida där det bland annat är lättare att hitta lathundar eller information om vad vi utvecklar just nu.

Vilket Ladok-verktyg eller funktion anser ni vara ett oumbärligt verktyg för att effektivisera administrativa processer?

Kortkommandon – definitivt! Det finns både kortkommandon som är unika för Ladok och inbyggda i webbläsaren som man kan använda sig av. Det kan ta en stund att lära sig alla men när det väl sitter i ryggmärgen så sparar det många onödiga musklick. Det är nog ett tips som kan funka för alla, oavsett vad man jobbar med.

Lyssna till Klara och Moa på årets konferens Administratör i högre utbildning, 20-21 mars i Stockholm.

LÄS MER OM KONFERENSEN