19 augusti 2024 Webmaster

Digital transformation av energibranschen

Hur kan man skapa affärs- och verksamhetsutveckling genom digital transformation? Elisabeth Stjernstoft arbetar som CIO på Ellevio och är en av talarna på SCADA-säkerhet den 17-18 september i Stockholm. Där kommer hon att prata om hur SCADA- OT/IT- säkerhet och cybersäkerhet påverkas när alltmer kopplas ihop och upp. Vi passade på att ställa några frågor till Elisabeth inför konferensen där hon bla berättar vad hon hoppas att deltagarna ska kunna ta med sig från hennes presentation.

Kan du berätta lite om dig själv och din roll som CIO På Ellevio?

Jag är en mycket tech-intresserad elektroingenjör från Chalmers, började programmera redan i unga år. I rollen som CIO på Ellevio handlar det om att bidra in till att säkerställa att relevant tech används effektivt för att stödja affärsprocesser och skapa nya möjligheter för tillväxt och innovation.

Energibranschen genomgår en spännande och omfattande digital transformation, med bland annat smarta nät, förnybar energiintegration, avancerad mätning och dataanalys. En prioriterad del i digitaliseringen är såklart cybersäkerhet och integritet för att skydda samhällskritisk information och säkerställa att systemen är robusta och resilienta för attacker.

 

Vad kommer du att prata om på konferensen SCADA-säkerhet?

Det kommer handla om digital transformation av energibranschen, bland annat om smarta elnät, all data som kan användas för affärs-och verksamhetsoptimering, automatisering och AI, kundupplevelse, cybersäkerhet och sårbarheter, möjligheter och utmaningar framåt. Hur påverkas SCADA OT/IT- säkerhet & cybersäkerhet av att alltmer kopplas ihop och upp? Hur kan vi skapa affärs- och verksamhetsutveckling genom digital transformation? Möjligheter och hot med AI.

Alltmer av IT och OT integreras – vilken betydelse kommer det få för arbete med organisationernas OT/IT, Scada och Cybersäkerheten? 

Integrationen av IT och OT har stor betydelse för arbetet med SCADA-system och cybersäkerhet. Det möjliggör bland annat bättre övervakning och styrning av industriella processer, samtidigt som sårbarheten för cyberattacker också ökar. OT-system, som tidigare var isolerade, blir nu exponerade för samma hot som IT-system, vilket kräver en robust cybersäkerhetsstrategi för att skydda både IT- och OT-miljön. SCADA-system spelar en central roll i övervakning och styrning av industriella processer, och integrationen av IT och OT kan förbättra SCADAs funktionalitet bland annat genom att tillhandahålla mer omfattande data och analysmöjligheter.

Vilken påverkan kommer AI få för ert säkerhetsarbete? Vilka är möjligheterna och finns det några risker?

AI:s intåg i cybersäkerhetsområdet medför både möjligheter och risker. AI kan tex analysera stora mängder data i realtid och identifiera hot snabbare än mänskliga analytiker. Genom att automatisera responsen på identifierade hot kan AI minska tiden och resurserna som krävs för att agera. AI kan ge säkerhetsteam djupare insikter i hotbilden genom att förutsäga och simulera potentiella angreppsvägar.

Precis som AI kan användas för försvar, kan det också användas av angripare. AI-driven skadlig kod kan vara självlärande och anpassa sig för att undvika upptäckt, vilket kan göra den svårare att bekämpa. Implementeringen av AI i cybersäkerhetssystem kan öka komplexiteten, vilket kan leda till nya sårbarheter om systemen inte är korrekt konfigurerade och övervakade. Användningen av AI inom cybersäkerhet väcker också frågor om etik och rättsliga aspekter, särskilt när det gäller integritet och övervakning.

Vad hoppas du på att deltagarna ska ta med sig av din presentation?

Jag hoppas att deltagarna tar med sig en djupare förståelse för hur digital transformation påverkar energibranschen, särskilt när det gäller integrationen av IT och OT. Genom att belysa de möjligheter som smarta elnät, dataanalys, automatisering och AI erbjuder, hoppas jag kunna inspirera in med hur tech kan bidra in till att optimera både affärs- och verksamhetsprocesser.

Samtidigt är det viktigt att vara medveten om de ökade sårbarheterna och cybersäkerhetsutmaningarna som följer med digitaliseringen, att förstå vikten av att implementera robusta säkerhetsåtgärder för att skydda SCADA-system och andra kritiska infrastrukturer.

Sist men inte minst potentialen i att använda AI för att förbättra säkerheten och effektiviteten, men också medvetenheten om de risker som AI kan medföra. Genom att balansera dessa aspekter kan vi skapa en hållbar och säker digital transformation inom energibranschen.

Finns det någon annan talare eller programpunkt på konferensen som du är extra nyfiken på?

Jag ser verkligen fram emot konferensen och alla de spännande programpunkterna. Det är alltid inspirerande att höra från olika experter inom området och få nya perspektiv. Jag kanske är särskilt nyfiken på spanings-punkten med talaren från MSB, med aktuella trender och satsningar inom SCADA, IT- och OT-säkerhet samt skydd av samhällsviktig verksamhet. Det ska bli intressant att höra om de senaste hoten och möjligheterna, samt vilka projekt som pågår för att möta dessa utmaningar.