Fredrik

På Servicedesk Forum 2018 dyker ett namn i talarlistan upp som kanske höjer några ögonbryn. Som avslutningstalare dag två, under blocket Ledarskap och Motivation, har vi bjudit in Fredrik Sträng. Fredrik är Skandinaviens främsta höghöjdsklättrare och kommer under sin föreläsning att relatera till vinnande team och kommunikation – mycket intressant!

Fredrik, du som bergsklättrare utsätter dig ständigt för stora risker men hur lyckas du vända höjdrädslan och dödsångesten till att kunna bestiga de högsta bergen i världen?
Höjdrädslan och dödsångesten har hållit mig vid liv. Problemet är när dessa krafter gör mig irrationell och försätter mig i ett paniskt tillstånd. Därför har jag aktivt jobbat med KBT, mindfulness, meditation under min karriär för att hålla dessa krafter i schack. Jag måste ständigt exponera mig för höjder för att kunna hantera de irrationella känslor som kan komma och istället förlita mig på de kunskaper och träning jag har.

Nu kommer de flesta av deltagarna på Servicedesk Forum inte bestiga världens högsta berg men vilka konkreta tips kan de ta med sig från din föreläsning?
Haha, de får väl komma och lyssna! De flesta tror väl att jag är någon skogsmulle och undrar vad f-n kan en bergsget lära mig? Jag har jobbat inom verkstadsindustri, telekom, AI, VR, kommun, OCR, Grön Cargo, CSR och många andra branscher och även forskat om beslutsprocesser i extrema miljöer, fenomenet toppfeber, ledarskap & kommunikation i extrema miljöer. Jag vet vad folks lathet beror på och varför folk inte når sina mål, jag vet hur du bör äta, träna och återhämta dig för att nå högt uppsatta sportsliga mål och jag har sett klimatförändringarnas otäcka mörka sida på nära håll.

Vad är ditt nästa stora projekt? Något nytt berg att bestiga?
Jag ska tillbaka till K2 i sommar. 3e gången gilt.