22 mars, 2019 Webmaster

Människan bakom missbruket – Talarintervju med Peter Jacobsson

psykiatridagarna2019_talare13Peter Jacobsson är aktuell som talare på Psykiatridagarna och kommer där prata om människan bakom missbruket – om att vara beroende, att gömma sig bakom masker och hur han hittade en lösning på problemet. Inför Peters Jacobsson medverkan tog vi ett samtal om tidigare missbruk, orsakerna bakom och livet efter drogerna.

Till vardags driver han tillsammans med sin kollega Leif Winbladh föreningen VågaVa sedan 1999. Peters arbete på VågaVa och som föreläsare är grundat ur ett brukarperspektiv och av 20 års erfarenhet av vad som visat sig fungera bra och mindre bra.

Berätta, hur gick det till när du började dricka alkohol och använda droger för första gången?
Jag var 9 år när jag drack för första gången. Vi var några kompisar som drack öl för att vi ville testa och i samma ålder provade vi även på att sniffa thinner… drack gjorde jag för att mina kompisar gjorde det… att prova att sniffa berodde nog mest på att om jag testade det först så kom jag undan mobbingen just där och då.

Då var du väldigt ung, och sedan fortsatte det? När var första gången du insåg att du hade ett missbruksproblem?
10 maj 1998 erkände jag för mig själv att jag var alkoholist och narkoman. Då insåg jag att jag hade ett missbruksproblem.

Vad fick dig att erkänna det?
Det var konsekvenser fick mig att inse det. ..Jag hade en kompis som hade blivit drogfri och då erkände jag att ”det kanske inte beror på att jag har otur utan att jag faktiskt har ett missbruksproblem”

Och därifrån. Vad var det som fick dig att söka vård?
Jag följde med min kompis till ett Anonyma Narkomaner-möte. Jag bytte kompisar till en drogfri gemenskap.

Nu har det gått en tid. Hur ser ditt liv ut idag?
Just precis idag den 5 mars ska jag åka till min dotters grav, det är ett år sedan hon dog, så just idag är det lite melankoliskt men jag är väldigt nära min sorg. Men mitt liv ser helt fantastiskt ut egentligen. Jag kan stanna kvar och vara i det. Jag lever på livets villkor, på gott och ont.

Utifrån allt du varit med om och alla erfarenheter. Vad är ditt främsta råd till vårdpersonal?
Se och lyssna på era brukare.

Slutligen. Varför får vi inte missa din presentation under Psykiatridagarna 2019?
Jag kommer att beröra och ni kommer att känna igen er själva i mig.