17 mars, 2025 Webmaster

Vilka utmaningar står regionerna inför när det gäller den psykiatriska vården

Intervju med Mikael Malm, handläggare, SKR


Mikael Malm, handläggare på SKR kommer till Psykiatridagarna för att prata om nuläget och fortsatta utvecklingsbehov inom området psykisk hälsa, psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård.

Vilka utmaningar står regionerna inför när det gäller den psykiatriska vården och vad kommer det att innebära? Vi tog en pratstund med Mikael inför hans medverkan.


Berätta gärna lite om dig och din bakgrund?

Är sjuksköterska med inriktning mot psykiatrisk vård, har också en vårdlärarutbildning på gymnasienivå. Jag har lång yrkesbakgrund inom psykiatrisk vård och omsorg, framför allt inom regionen men också inom kommunernas socialtjänst och socialpsykiatri. Har arbetat som skötare, sjuksköterska, biståndshandläggare, vårdlärare, projektledare och chef. Har varit på SKR sedan 2011.

Du kommer prata om nuläget och fortsatta utvecklingsbehov inom området psykisk hälsa, psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatrisk vård – berätta vilka stora utmaningar ser du de kommande åren?

Det finns mellan regionerna praxisvariationer i tvångsvården, när det gäller såväl andelen personer som får tvångsvård vid ett första insjuknande som hur regionerna arbetar för att undvika att behöva använda tvångsvård och tvångsåtgärder. Vi kan också konstatera att patienter som tvångsvårdats inte får tillräckligt stöd efter utskrivning, vilket kan öka risken för återinläggning, självskador och suicid, samt att det finns stora utvecklingsbehov när det gäller bl.a. lokaler och vårdmiljö, bemanning och kompetens, samt delaktighet och återhämtning. När det gäller rättspsykiatrin så har vi sett ett ökat behov av rättspsykiatrisk vård de senaste åren. Mellan 2014–2022 har antalet individer inom den rättspsykiatriska slutenvården ökat med 25 %. Vi har i nuläget ansträngd vårdplatssituation inom den rättspsykiatriska vården och därmed ökade kostnader. Med bakgrund av detta har SKR tagit fram en fördjupad nationell lägesbild av framtida behov och kapacitet inom rättspsykiatrin. Ett annat viktigt utvecklingsområde är att utveckla inrapporteringen av statistik om tvångsvården då det kan ge bättre förutsättningar för att fylla de kunskapsluckor som finns inom delar av den psykiatriska tvångsvården, såväl när det gäller tvångsåtgärder som vårdåtgärder.

Med regeringens nya strategi för psykisk hälsa – vad kommer bli den största förändringen för regionerna?

Den nya nationella strategin kommer att vara vägledande för fortsatta satsningar inom området psykisk hälsa och suicidprevention och den framtagna tioåriga nationella strategi kommer att utgöra ett bra stöd för kommuner och regioner för fortsatta utvecklingsinsatser lokalt och regionalt.

Vad tror du kommer vara viktigt de kommande åren?

Vi behöver ha ett ökat fokus på uppföljning av resultat, ett stärkt nationellt stöd och ett ökat engagemang för frågorna, både i det offentliga och i det civila samhället, och på nationell, regional och lokal nivå.

Tillbaka till dig, vad gör du gärna när du inte arbetar?

Jag har ett ideellt uppdrag som ordförande för Fontänhuset i Nyköping som tar en hel del tid. Därutöver är det viktigt att prioritera träning och hålla mig i form, umgås med familjen och vänner, barn och barnbarn. Har även ett stort musikintresse.  

Ni möter Mikael Malm på årets Psykiatridagarna där han håller ett pass och deltar i en paneldiskussion.  Läs hela programmet här.

Vi ses där!