augusti 14, 2019 Webmaster

Ekonomidagarna 2019 – Talarintervju med Joakim Jardenberg, digital rådgivare och debattör

Joakim Jardenberg, digital rådgivare och debattör, är moderator på årets Ekonomidagarna i Örebro. Vi passade på att ta en pratstund med honom inför konferensen.

 

 

Offentlig ekonomi står inför stora utmaningar men vilka möjliggörare finns det för en smartare välfärd?

Digitaliseringen är tveklöst den viktigaste hävstången för att fixa välfärden även framåt. Men då måste vi också förstå att digitalisering inte handlar om att gå från papper till pdf, det handlar inte ens om maskiner, sladdar och programvara. Det handlar om ett övergripande och helt förändrat arbetssätt. Vi måste vända på varje sten, utmana dagens processmonster och ge människorna utrymme – så att utveckling flyttas från att vara någons ansvar till att bli allas vardag.

Vilka tekniktrender tycker du har störst värdepotential för att vidareutveckla den offentliga sektorn?

Jag skulle egentligen önska att vi fokuserade mer på att lära av internet som helhet, snarare än enskilda tekniktrender. Men om jag ändå måste välja är mina typ fyra; Robotifieringen/automatiseringen, AI, enklare sätt att ”programmera” och sakernas internet/smarta hem/smarta städer – det jag hellre kallar för ”thoughtful cities”.

Hur kan man engagera kommuninvånarna i verksamheten på ett innovativt sätt och skapa värde?

Genom att tänka Wikipedia snarare än Nationalencyklopedin. Offentlig sektor är precis som gamla tiders uppslagsverk väldigt fokuserade på att några få experter producerar tjänster och den stora massan konsumerar dem. Men idag kan alla vara en resurs på ett helt annat sätt. Hugo Falk, 15 år, utvecklade en egen app för att läsa läxorna – när skolan inte kunde leverera. Dagny Carlsson, 107 år, sporrar och inspirerar ett gäng 80-90-åringar att blogga – för att kan och vill fortsätta vara nyttig. Om offentlig sektor ser sig som en plattform för möjliggörande kan vi ta vara på att de som vill bidra, på fler sätt än via skattsedeln. Och digitaliseringen gör det här möjligt på nya sätt, och i en aldrig tidigare skådad skala.

Varför ska man komma till Ekonomidagarna i Örebro den 10-11 oktober?

Man ska så klart komma för att jag modererar 😉

Skämt åsido, när jag hade uppdraget att moderera förra Ekonomidagarna slogs jag av vilket komplett konferens det är. Fantastiska talare, grymma deltagare i publiken och en total öppenhet mellan alla som är på plats. För en gångs skull känns det som händer från scenen lika värdefullt som de informella samtalen i de alltid nyttiga fikapauserna.

Joakim Jardenberg är senior rådgivare åt stora och några mindre företag samt kommuner och regioner. Han är även affärsängel och global föreläsare – allt med internet som gemensam nämnare. På uppdrag av SKL arbetade Joakim även med programmet ”LEDA för smartare välfärd”.)

Möt honom på Ekonomidagarna i Örebro den 10-11 oktober.