14/09/2020 Webmaster

Årets mötesplats för oss som brinner för ljus

Du som arbetar med utomhusbelysning står minst sagt inför en spännande och händelserik framtid. Utvecklingen går i rasande fart med löpande framsteg inom såväl LED-teknologi som styrsystem. På Gatubelysningsforum 2020 får du ta del av det allra senaste från en bransch som är hetare än någonsin. Konferensen leds av ingen mindre än Anna Waernborg, som är en av Sveriges ledande ljusdesigners. Vi passade på att ta en pratstund med Anna med anledning av hennes medverkan.

Berätta om din bakgrund och hur du fick upp ögonen för din nuvarande yrkesroll inom ljusdesign
Jag har bakgrund som landskapsarkitekt och har alltid haft en passion för exteriöra miljöer. Just belysning är ju något som påverkar vår upplevelse av utemiljön i hög grad och något som intresserar mig lite extra. Det är ett fantastiskt gestaltningsmedel och något vi verkligen behöver i Sverige, så det kändes naturligt att rikta in mig på ljusdesign, både i utbildningen och i arbetslivet.

Vad gör du gärna när du inte arbetar?
Då påtar jag gärna runt i min trädgård. Jag är jätteintresserad av både trädgårdsformgivning och grönsaksodling. Andra intressen är träning, vänner och såklart familjen.

Vilka är de främsta utmaningarna inom utomhusbelysning under de närmsta åren, enligt dig?
Utvecklingen går väldigt fort just nu, vilket är spännande eftersom det gör att vi kan ta oss an flera stora utmaningar. Till exempel kan vi utveckla en mer skräddarsydd utomhusbelysning där vi kan minska ljusets inverkan på ekologin – dels genom att minska mängden ljusföroreningar, men också genom en lägre energiförbrukning, vilket ger lägre energikostnader och sänkt miljöpåverkan. Bra styrning kan också bidra till ökad trygghet i våra utemiljöer. Utomhusbelysning har kommit att bli alltmer tvärvetenskapligt – det handlar ju både teknik och naturvetenskap, men också om samhällsbyggande och sociala frågor.

En annan utmaning är den snabba utvecklingen i sig – det som är nytt idag kan mycket väl vara omodernt inom ett fåtal år, vilket medför en strategimässig komplexitet. När ska, till exempel, en kommun som är i behov av att modernisera sin gatubelysning hoppa på tåget? Hur ska man tänka, vad ska man välja? Det rör sig ju ofta om relativt stora investeringar ur ett ekonomiskt perspektiv.

Är du nyfiken på att höra mer kring dessa frågor, och mer därtill? Ta chansen att träffa Anna, dina branschkollegor och många fler på årets upplaga av Gatubelysningsforum – varmt välkommen!