22/09/2020 Webmaster

På väg mot en smartare gatubelysning

På årets upplaga av Gatubelysningsforum, den 2-3 december, får vi ta del av den senaste utvecklingen inom belysning för smarta städer. Under konferensens första dag har vi glädjen att presentera ett inspirerande och högaktuellt praktikfall från Västerås stad och Capelon. Som deltagare får du bland annat en inblick i införandet av den nya smart city-plattformen City Vision. Vi tog en pratstund med Erik Pavoson, som arbetar som projektledare för stadens produktion av nytt ljus.

Berätta lite om din bakgrund och varför du kom att arbeta med belysning?
”Jag har en bakgrund som elinstallatör med många år i branschen. År 1999 började jag arbeta med olika typer av tekniska anläggningar inom Västerås stad, och tio år senare fick jag möjligheten att överta ansvaret för stadens offentliga belysning, vilket jag såklart tackade ja till. Sedan dess har jag arbetat med drift, underhåll och projekt när det gäller ljussättning av våra offentliga ytor. Nu har jag släppt drift och underhållsdelen för att fokusera mer på våra nya gatu- och parkprojekt.”

Berätta lite om bakgrunden till projektet – och har ni haft en förebild i någon annan stad eller kommun?
”När LED-tekniken började komma och utvecklingen gick mot att armaturerna blev smartare så blev vi också erbjudna andra typer av tjänster. Tidigare pratade vi mer om typen av ljuskälla/optik och tänd/släck. Nu började det pratas uppkoppling, övervakning, styrning av individuella armaturer, radiokommunikation, med mera. Jag kände då att det här var frågor som jag inte behärskade och att de egentligen skulle ställas till någon inom staden som kunde prata samma språk. Efter några år så kom också samlingsnamnet på allt detta, Smarta städer, upp på agendan. Då var det ju inte bara gatubelysning det gällde, utan mångfalt fler tjänster och funktioner som kunde användas. Det var då vi inom staden började prata om att Västerås bör ha en egen strategi om hur smarta vi vill vara.”

De allra flesta armaturleverantörer har sina egna lösningar på hur deras armaturer kan styras via olika typer av molnlösningar. Västerås vill ha möjligheten att själva så långt som möjligt råda över hur vi ska kunna erbjuda olika leverantörer att arbeta i stadens kommande gemensamma I&T-plattform. Vi blev speciellt nyfikna på Capelons projekt i Tammerfors (Finland), som vi har tittat en hel del på.”

Varför bör man inte missa din och dina kollegors föreläsning på konferensen?
”Jag tror att väldigt många kommuner står inför utmaningen om den uppkopplade staden. Vilka kompetenser behöver vi i det fortsatta arbetet? Hur öppen ska plattformen vara? Vilka krav ska vi ställa på de olika molntjänsterna?

Frågorna är många och det gäller att hitta en lösning som håller över tid. Min personliga känsla är att vi alla befinner oss i en inledning till något vi inte riktigt vet vart det slutar, och att vi har allt att vinna på att dela med oss av lärdomar och utbyta erfarenheter.”

Kvällen före konferensen – den 1 december – erbjuds du som deltagare möjligheten att delta på ett spännande studiebesök. Bland annat ges en livedemonstration av Stockholms stads satsning Smart belysning i Tensta. Besöket är kostnadsfritt men anmälan krävs. För info, se konferensprogrammet.