27/05/2022 Webmaster

Det krävs mörker för att se ljuset!

Ljuset känner inga gränser och påverkar oss alla oavsett var vi befinner oss. Ett gränsöverskridande projekt visar på detta både i Danmark och i Sverige, utomhus och inomhus. Här får du följa med på en inre resa till några spännande projekt. Fredrik Malmberg är innovationsledare på den svenska sidan inom projektet Lighting Metropolis som är ett ÖKS/Interreg (EU) projekt. Vi passade på att ställa några frågor till Fredrik inför Gatubelysningsforum där han medverkar som talare.

 

Vad är Lightning Metropolis? Du kan väl berätta lite om din roll och projektet?

Jag är innovationsledare för Lighting Metropolis som är ett viktigt steg för att förverkliga en vision för Greater Copenhagen som en ledande region i smart, energieffektiv och hållbar stadsbelysning av hög kvalitet. Våra partners tvärgående insatser stärker den viktiga roll som belysning kan spela för att stödja säkerhet, tillgänglighet, identitet, hälsa och utbildning för medborgarna. Idag har Lighting Metropolis 30+ genomförda belysningslösningar, från neonatal och skolan, till cykelvägar, bibliotek och kontor över hela regionen, som kan besökas och demonstreras.

Vilka trender märker du av inom området gatubelysning?

Att vi har gått från perspektivet att belysa våra vägar, GC, parker till att göra detta på ett energieffektivt sätt de senaste åren. Nu har vi tagit flera olika steg mot att även se på belysning i samklang med många olika aspekter parallellt som t.ex. ökad trygghet, biodiversitet, anpassad belysning för både person och typ av aktivitet, osv. Detta gör vi i samklang med våra tidigare mål, dvs att både belysa men även att göra detta på ett energieffektivt sätt.

Du har många spännande och innovativa projekt att presentera på konferensen? Vad kommer vi att få ta del av? 

Det kommer att bli en resa över flera olika ”gränser”. Dels med olika projekt både i Danmark och Sverige och dels med olika spännande nya typer av installationer i skala 1:1 som är öppna att besöka och inspireras av och väcka tankar och idéer för nya bättre ljuslösningar även utanför vår region!

Vad ser du främst fram emot med konferensen och vad är det viktigaste som du vill dela med dig av med din föreläsning?

Att man skall gå från att se belysning som en kostnad till att se det som en tillgång!