31/05/2024 Webmaster

Driftskostnader, framtidssäkerhet, energieffektivisering och ny teknik

Välkommen till Sveriges starkast lysande mötesplats för dig som arbetar med utomhusbelysning inom den offentliga miljön. På Gatubelysningsforum 2024 den 10-11 september i Stockholm är vi mycket stolta över att kunna presentera Anna Waernborg som moderator. Anna arbetar som Senior Lighting Designer på Bjerking och vi passade på att ställa några frågor till henne inför konferensen.

 

Anna, du arbetar som Senior Lighting Designer på Bjerking. Kan du berätta lite om dig själv och din roll?
Jag arbetar med alla typer av belysningsprojekt i offentlig utomhusmiljö och i alla skeden. Just nu arbetar jag intensivt med ett större fasadljussättningsprojekt, men har också torg och platser i centrala Stockholm samt en kyrkogård på mitt skrivbord. Det är fantastiskt kul att få följa projekt från tidiga konceptskeden till färdiga bygghandlingar och slutligen injusteringar i den färdiga anläggningen.

Vilka trender märker du av i gatubelysningsbranschen?

Över lag finns en stor spännvidd i önskemålen om belysningen, men man kan väl säga att man börjar gå ifrån att bara beställa armaturer med Zhagasocklar ”för att det är bra att ha i framtiden” till att faktiskt börja använda olika kommunikationsenheter och sensorer i socklarna. Jag tycker också att man kan märka att det finns en större förståelse och kunskap om att även gatubelysning kan vara viktig ur en kulturhistorisk synvinkel, och att det inte bara gäller historiska gamla gaslyktor utan även mer moderna anläggningar. I övrigt påverkas ju även gatubelysningen av de samhällsfrågor som är stora för stunden och läget i konjunkturcykeln.

Konferensen kommer bland annat att lyfta frågan om cirkulär gatubelysning – vad är på gång inom det området?

Det här är ett spännande område som det har pratats om ett tag, och det är positivt att man börjar tänka mer i banorna hur man kan förlänga livslängden på både gamla och nya armaturer genom att göra uppgraderingar och komponentbyte smidigare, och att återanvända gamla produkter på nya platser och så vidare, men jag tänker att vi bara har börjat skrapa på ytan och hoppas att det kommer att hända mycket på området framöver – både i tankesätt och handlande. Gatubelysningsforum är ett utmärkt tillfälle att få chansen att ställa frågor kring de utmaningar som finns på området och ta del av leverantörernas förhållningssätt och lösningar.

Mycket fokus just nu ligger på kostnadseffektivitet och energieffektivitet. Vad är extra viktigt att tänka på när man arbetar med dessa frågor?

Jag hoppas att det inte bara är nu – dessa frågor bör alltid vara i fokus och handlar ju både om ekonomi och miljö. För att få en kostnadseffektiv anläggning är det ju viktigt att göra en genomtänkt ljusplanering som baserar sig på en noggrann analys av vilka behov som finns och vilka behov som kommer att finnas i framtiden, och därefter välja material med lång livslängd som är lämpliga för det specifika fallet. Att arbeta tvärdisciplinärt och förankra lösningarna är viktigt för att undvika att anläggningen behöver byggas om eller bytas ut för att förutsättningarna förändras innan anläggningen är uttjänt. När det handlar om energieffektivitet är det viktigt att styra ljuset, det är sällan man har behov av samma mängd ljus vid alla tidpunkter. I branschen har det skett en mognad. Tidigare, i LED-erans begynnelse, handlade väldigt mycket om lumen per watt, något som kan leda helt fel om man inte samtidigt tittar på visuella aspekter som ljusspridningsegenskaper och bländning.

Vad hoppas du på att deltagarna tar med sig efter konferensen?

Min förhoppning är att deltagarna på ett effektivt och trevligt sätt fått en överblick över nyheter och utvecklingen i branschen, liksom kunskap och erfarenhetsutbyte inom aktuella ämnen som rör exteriör belysning i offentlig miljö. Konferensen erbjuder också möjlighet att nätverka med likasinnade och inspirerande föreläsningar som jag hoppas att deltagarna upplever som en energiboost.