13/06/2018 Webmaster

Intervju – Ove Andersson, Motala kommun

talare_gatubel_201810Ove Andersson arbetar som gatuingenjör på Tekniska förvaltningen Gata & Park i Motala kommun. Han är aktuellt som talare på Gatubelysningsforum 2018 och vi fick möjlighet att ta ett litet snack med honom inför eventet.

Ove är en man med starka åsikter och det tar inte lång tid in i samtalet innan vi kommer in på att de som arbetar med gatubelysning har mycket att lära sig av andra branscher.
– Det är väldigt viktigt att med information kunna dokumentera och där är det stor skillnad från andra branscher. Ska man bygga ett hus så har man en ritning och relationshandlingar men om man har en belysningsanläggning så kanske inte dessa handlingar uppdateras ordentligt. Det är ofta mindre kommuner som brottas med de här problemen. Men finns intresset där kan man i alla fall lösa det med papper och penna, Excel eller på annat sätt med små medel.

För att i framtiden kunna utveckla gatubelysningsbranschen tror han att det är väldigt viktigt att vi fångar upp den nya generationen och att vi gemensamt försöker göra arbetet med gatubelysning mer attraktivt.
– Många kan se arbetat med gatubelysning som lite ointressant och vill hellre arbeta med ljusdesign. De yngre personerna som kommer in i branschen har ofta högre krav och vi behöver arbeta för att öka takten av digitalisering och olika typer av styrsystem för att väcka intresset. Vi behöver få in ny kompetens och skulle man exempelvis ställa högre kompetenskrav för att höja nivån skulle det göra yrket mer attraktivt.

Motala kommun har gjort stora satsningar på gatubelysning och tipset Ove kan ge för att få igenom investeringar är att vara väldigt tydlig med vad som behövs och vilka insatser kommunen behöver göra.
– Det finns inga genvägar! Man måste våga tala om för politikerna vad som behövs. Det enda de ser är ifall lampan lyser eller ej och det är viktigt att visa när det behövs nya pengar Vi har ökat digitaliseringstakten och genom Gis har vi koll på BC, stolpar och kablar. Vi har även kommit i gång med AO hantering via Gis och på så sätt håller vi vårasystem uppdaterade. Vi testar olika typer av styrning på BC och armaturer med mycket spännande och oväntade resultat. Hela biten med digitalisering och olika typer av styrningar har ökat intresset både hos mig och vår entreprenör som känner sig mer delaktig i arbetet. Tiden när vi lappade och lagade är förbi och vi är väl rustade framöver tack vare de investeringar vi har fått igenom.

Att LED-tekniken har fått ett stort genomslag är odiskutabelt men Ove lyfter även ett varningens finger för de nackdelar detta kan medföra.
– Det finns ett väldigt stort utbud av olika LED-armaturer men när mängden ökar så blir det också svårare att få tag på reservdelar. Armaturerna ska hålla i 20 år medan reservdelarna lagras i 10 år. Det kan ställa till problem. Då ska man under tiden hitta något liknande att ersätta med men ibland går det ju inte! Man kanske behöver byta på en hela gata för att få det enhetligt och det skapar ju såklart extra arbete och kostnader. Detta är något man behöver vara medveten om.

Ove passar också på att dela ut en lite känga till leverantörerna, som han tycker kan bli bättre på att informera hur produkterna fungerar i ett längre perspektiv.
– Hur felsöker man och i vilken ände börjar man? Det borde finnas motsvarande diagnostik i armaturer som i andra elektronikprodukter. De större städerna har inga problem att anställa personal med mer elektronik kunskaper för att felsöka men de mindre kommunerna har inte de resurserna. Istället för att felsöka och laga kanske man helt enkelt byter ut en armatur vilket kan bli kostsamt och här behöver leverantörerna bli bättre på att kommunicera hur grejerna funkar och vad man kan göra med dem!

Enligt Ove är vägen framåt att informera om vikten av arbetet med gatubelysning och han hoppas på att dokumentationen kommer skötas automatiskt när digitaliseringen har slagit igenom med full kraft.
– Vi alla som arbetar med gatubelysning måste tala om hur viktigt det är och vad vi behöver för resurser för att få det att fungera. Om en person felanmäler direkt i ett GIS program så kommer vi att kunna få arbetsorders genom en app där vi tar emot och kvitterar. Då kommer dokumentation, datum och allt sånt per automatik. Har du rätt information om grejerna så kommer det alltid att bli billigare i slutändan!